УПАТСТВА ЗА ВРШЕЊЕ НА ДНЕВНИТЕ НАМАЗИ ВО ЏАМИЈА ЗА ВРЕМЕ НА ПЕРИОДОТ НА ПАНДЕМИЈАТА КОВИД – 19

  1. Верниците со симптоми на грип , намазите ги обавуваат дома а не во џамија.
  2. Верниците ќе земаат абдес во нивните домови.
  3. Секој со себе носи лична сеџада, теспихи и личен Куран.
  4. Се задолжува да носи заштитна маска.
  5. Дезинфицира раце на влезот од џамијата.
  6. Внатре во џамијата се клања во места однапред одредени.
  7. Во дворот на џамијата се грижи за физичката оддалечност после молитвата.
  8. По завршување на намазот да се избегнат поздравите со физички контакт.
  9. Не создава гужва при излегување од џамија
  10. Не се задржува во групи непотребно , ниту внатре ниту надвор од џамијата.

Да се почитуваат горонаведените упатства и да соработуваат со Џамискиот одбор и со верските службеници во реализирање на иситите.

Нека Ал-лах џ.ш ги прими сите наши ибадети!